Hipermetrop, halk arasında “yakını görememe” olarak da bilinen bir görme kusurudur. Korneanın dışının normale göre küçük olması nedeniyle dışarıdan gelen ışık retinanın arkasında odaklanır. Bunun sonucunda ise hastalar yakını net göremezler.

 

Hipermetrop, ülkemizdeki ve dünyadaki en yaygın göz kırma kusurlarından biridir. Genellikle doğuştan gelen genetik aktarımın söz konusu olduğu bir görme sorunudur. Bebeklerde hipermetrop göz gelişimlerini tamamladıklarında kendiliğinden kaybolabilirken, bir kısmında bu sorun çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde de devam edebilmektedir.

 

Hipermetrop belirtileri sıklıkla çocukluk döneminde ortaya çıkar. Bu belirtilere sahip kişiler yakın mesafelerden bir şeyler okurken işaretlerin ve harflerin bulanıklaşıp iç içe geçtiğini söylerler. Yakın görüş gerektiren ince işleri yaparken zorlanırlar. Bu problemlere bir süre sonra göz ve baş ağrısı problemi de eşlik etmektedir.

 

Hipermetrop tedavisi için öncelikli tedavi gözlük veya kontakt lensler ile sağlanırken 18 yaşından sonra lazer göz ameliyatı da tedavi seçenekleri arasındadır. Bir çok görme probleminde olduğu gibi erken tanı ve tedavi önemlidir. Göz kırma kusuru, uzun süre tedavi edilmediğinde ve geç fark edildiğinde, göz tembelliği ve şaşılık gibi önemli sorunlara da yol açabilmektedir.

 

Bu nedenlerden dolayı ailesinin sağlık geçmişinde veya kendisinde herhangi bir göz hastalığı veya görme kusuru bulunmayan 40 yaş üstü kişiler 3-4 yılda bir düzenli göz hekimi kontrolünden geçmelidirler.

 

Göz doktoru tarafından kişiye yakını net görememe teşhisi koyulduysa öncelik, gözlük veya kontakt lens kullanımıdır. Bu noktada tedavinin esas amacı görüntünün retinada doğru noktada odaklanmasını sağlamaktır.