Miyop, korneanın normalden uzun olmasından kaynaklı olarak uzaktaki nesnelerin net görülemediği bir göz kırma problemedir. Miyop göz kusuruna sahip olan kişilerde dışarıdan göze gelen ışık korneada yanlış bir şekilde kırılarak retinanın ön bölgesinde odaklanır. Bunun sonucunda miyop hastaları uzağı net göremezler.

 

Miyop, tüm dünyada yaygın olarak görülen görme kusurlarının başında gelir uzağı net bir biçimde görememe durumudur. Bazı araştırmalar, özellikle Asya nüfusunun yaklaşık olarak %70-90’ında uzağı görememe sorunu olduğunu göstermektedir. Genellikle gözlerdeki yapısal bir kusurdan kaynaklanır ve kişiler yakındaki nesneleri net olarak görürken uzaktaki nesneleri daha bulanık görürler. Miyopinin neden kaynaklandığı kesin olarak bilinmemekle birlikte bilim insanlarına göre genetik faktörler, görme kusurlarının gelişmesinde önemli bir rol oynar. Miyop, doğumdan sonra görülebileceği gibi yaşamın ilerleyen yıllarında da ortaya çıkabilir. Erken tanı ve tedavi ile miyopa bağlı şikâyetleri hafifletmek mümkündür. Tedavi edilmeyen miyop ilerleyen yaşlarda daha ciddi görme sorunlarına neden olabilir. Miyop hastalığı ilk belirtilerini sıklıkla 6-13 yaş arasında verir. Miyop belirtileri erken yaşlarda sınıf ortamında uzakta bulunan harflerin net görülememesi gibi problemlerle ortaya çıkar.  Yetişkinlerde ise televizyon izlerken alt yazıları görememe ve gece araba kullanırken zorluk yaşama gibi şikayetlere sebep olmaktadır.  Miyop tedavisi için gözlük, kontakt lens kullanımı ve göz lazer ameliyatı gibi yöntemlerle hastaların yaşam kalitesi arttırılabilmektedir. Tedavi, görme kusurunun düşük derecelerinde daha kolay gerçekleştirilebilmektedir.

Miyop Belirtileri Nelerdir?

Miyop belirtileri, miyopun derecesine göre değişiklik gösterir. Miyop 3 derecenin altındaysa hafif miyopiden, 6 derecenin üzerindeyse ileri miyopiden söz edilebilir. İleri derece miyop olan kişiler uzaktaki nesneleri daha zor görürler. Miyop derecesi genellikle büyüme çağındaki çocuklarda ve gençlerde artma eğilimi gösterir ve 18-21 yaş arasında genellikle artış durur. Ancak bazı durumlarda uzun süre bilgisayar veya televizyon ekranına bakmak gibi çevresel faktörlere de bağlı olarak 21 yaşından sonra da artışın devam ettiği görülebilir.

Miyop belirtileri denildiğinde ilk akla gelen uzaktaki nesnelerin ve/veya sembollerin net bir biçimde görülememesidir. Miyop olan kişilerde görülen başlıca belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Bulanık görme,
  • Bakarken gözleri sık sık kısma ihtiyacı,
  • Bir şeye bakarken daha fazla odaklanmaya çalışmak ve buna bağlı olarak göz yorgunluğu,
  • Baş ağrısı,
  • Araç kullanırken görme zorluğu,
  • Spor yaparken, uzaktaki bir nesneye bakarken yorgunluk hissi,
  • Televizyon ve/veya bilgisayardaki küçük yazıları okurken zorlanma,
  • Çocuğun okul notlarının kötü olması, odaklanma problemi ve/veya tahtayı okurken zorlanması,
  • Herhangi bir şey okurken göze yakınlaştırma

Bunlar gibi şikâyetler, miyop görme kusuru bulunan kişilerde yaygın olarak rastlanan belirtilerdir.

 

Miyop Türleri

Basit Miyopi: Genellikle 6-18 yaş arasında başlamaktadır. Derecesi 6’dan az olmakla birlikte başladıktan sonra 3-4 yıl ilerleme kaydedip sonra duraklama yaşayabilmektedir.

Eğrilik Miyopisi: Gözdeki kornea veya doğal lensin zaman içinde eğriliğinin artmasına bağlı olarak kırılmanın da artması sonucu oluşan türdür. Kornea ektazileri ve keratokonus gibi rahatsızlıklar hastalığın bu türüne sebep olabilmektedirler.

Kırıcılık Miyopisi: Şeker hastalığı sonucunda, farklı metabolik bozukluklardan kaynaklı hastalıklarda bahsi geçen metabolik bozukluklara bağlı olarak katarak probleminin başlangıç aşamasında göz merceğindeki kırıcılık oranı artış gösterebileceğinden miyop ihtimali oluşmaktadır.

Eksen Miyopisi: Gözün en dış katmanındaki anormal ön ve arka uzunluk dışında kalan tüm göz yapılarında herhangi bir anormallik söz konusu değildir. Tüm göz unsurlarının sağlıklı bir ışık kırıcılığında sayılabileceği koşullara rağmen gözün ön ve arka çapındaki uzunluk nedeniyle göze gelen ışık retinanın önünde odaklanmaktadır.

Konjenital Miyopi: Çoğunlukla 2-3 yaşlarında çocuğun uzak alanlar ile ilgilenmemesi ve uzağındaki nesneleri, olayları ve işaretleri görmezden gelmesiyle anlaşılır. Çoğunlukla ilerleyici olmayıp hastalığın yüksek dereceli bir türüdür.

Patolojik Miyopi: Çoğunlukla 7 derecenin üzerindeki olgulardır. Göz küresinin ön ve arka eksenin fazla uzamasından kaynaklı olarak retina dokusu göz bebeğinin nazal bölgesini kapatmaktadır. Böylece damarlar bir kıvrım yapar ve optik sinirlerden dışarı çıkar. Özellikle gözün arka kısmında dejeneratif değişmeler olmaktadır.

Gece Miyopisi: Gündüz vakti veya ışıklı ortamda görmede herhangi bir bozulma olmamakla birlikte geceleri veya loş ışıklı ortamlarda görme kalitesinde bozulmalar söz konusudur. Sık görülen miyop türlerinden biridir. Gece araba kullanırken oldukça tehlike yaratmaktadır. Bundan dolayı gece araç kullanırken muhakkak gözlük kullanılmalıdır.

Yalancı Miyopi: Göz ve çevresindeki kaslarda ani meydana gelen spazmlar sonucu ortaya çıkan geçici bir görme sorunudur.

 

Miyop Testi Nasıl Yapılır? Tanısı Nasıl Koyulur?

Miyop testi, gözlerin uzaktaki şekillere ne derece odaklandığını tespit edebilmek ve uzak görüşün düzeltilmesi için gereken optik lenslerin kaç derece olduğunu ortaya koyabilmek için yapılmaktadır.

Bu test 20/40 oranında kesir olarak yazılan görme keskinliğini ölçer. Test boyunca snellen eşeli bir tabloda bulunan harfler bize gösterilir. Bizden bu harfleri tanımamız istenmektedir.

Göz doktoru phoropter adı verilen cihazı kullanarak hastanın gözünün ön kısmına sırasıyla bir dizi mercek yerleştirir. Sonrasında retinoskop yardımı ile gözlerin ışığa odak durumu ölçülür. Gözlük numarası yani kişinin sahip olduğu görme probleminin kaç derece olduğu, kişinin verdiği yanıtlara göre belirlenmektedir. Doktor gerekli gördüğü taktirde, test sırası boyunca gözün odağının değişmemesi için göz damlası da kullanabilir.

Miyop, kişide teşhis edildikten sonra belirli aralıklarla göz dibi muayeneleri de yapılmalıdır. Normalden büyük boyutlardan daha büyük kornea ve dış yüzeye sahip bu gözlerde retinal yırtıklar oluşma riski söz konusudur. Eğer bu yırtıklar erken fark edilmezse ilerleyen zamanlarda daha büyük görme problemleriyle karşılaşılabilmektedir.